Mittava ja monivaiheinen peruskorjaushanke yhteistyöllä maaliin!

Helsingin Punavuoressa sijaitsevaan 58 huoneiston arvokohteeseen tehtiin mittava peruskorjaus. Rakennusajalle tyypilliseen tapaan taloyhtiö on rakennettu kahdessa osassa. Vanhempi uusrenessanssin mukainen puoli Iso Roobertinkadulla on valmistunut vuonna 1886 ja jugend-tyylin mukainen laajennus Albertinkadulle valmistui vuonna 1908.

Mittavassa kolmiosaisessa hankkeessa Eerika Consultingilta oli mukana Kati Jääskeläinen päävalvojana ja Jarmo Stenberg sähkövalvojana. Lähes neljä vuotta kestänyt peruskorjaushanke saatiin onnistuneesti valmiiksi keväällä 2023.

As Oy Albertinkatu 17

Hanke alkoi vuonna 2018 hankesuunnittelulla, jolloin selvitettiin mitä kaikkea taloyhtiössä tulisi peruskorjata. Hankesuunnittelun jälkeen päädyttiin toteuttamaan peruskorjaus kolmivaiheisena jossa;

Vaiheessa 1 suoritettiin huoneistojen, liiketilojen ja yleisten tilojen sähkösaneeraus. Lisäksi tehtiin sauna- ja uima-allasosaston peruskorjaus.

Vaiheessa 2 suoritettiin julkisivusaneeraus, ikkunoiden uusiminen, kokonaisvaltainen ilmanvaihdon korjaus. Lisäksi tehtiin ulkovalaistukset ja sulanapitojärjestelmät.

Vaiheessa 3 suoritettiin porrashuoneiden peruskorjaus valaistuksineen.

Peruskorjaus kesti kokonaisuudessaan nelisen vuotta ja talon asukkaat ovat voineet asua kodeissaan koko tämän ajan. Asumishaitoilta ei kuitenkaan vältytty, sillä julkisivuremontin aikana talo on ollut huputettuna useamman kuukauden. Asunnoissa on myös uusittu sähköjä, ilmanvaihtoa ja ikkunat, mutta ne on saatu tehtyä varsin nopeasti eivätkä ole kohtuuttomasti haitanneet asumista.

”Taloyhtiön hallitus on ollut intensiivisesti mukana läpi hankkeen aina hankesuunnittelusta lähtien viimeisen urakkavaiheen päättymiseen asti. Heidän kanssaan on ollut mukava työskennellä, sillä he ovat olleet innostuneita ja käyneet ahkerasti työmaakokouksissa. Hallituksen tiivis mukana olo on mahdollistanut aktiivisen päätöksenteon.” kertovat hankkeen valvojat Kati Jääskeläinen ja Jarmo Stenberg.

Talo on ulkonäöltään aikakaudelleen tyypilliseen tapaan linnamainen. Sisä- ja ulkopuoli muistuttavat toisiaan, ja talon porraskäytävien maalaukset ovat olleet aikanaan näyttäviä. Rakennuksella on voimassa osittainen suojelu, joten Helsingin Kaupunginmuseo on ollut mukana seuraamassa porraskäytävien maalauksia ja julkisivuremonttia. Myös taloyhtiössä on haluttu vaalia vanhaa ja palauttaa rakennus lähelle alkuperäistä loistoaan. Valitut urakoitsijat ovat osoittautuneet ammattitaitoisiksi. Hankkeessa ulkoasun määrittelyssä on ollut mukana konservaattori. 1970-luvulla taloon oli asennettu muotokieleltään tavanomaisemmat ikkunat. Peruskorjauksen suunnittelussa palattiin vanhojen piirustusten ja valokuvien pariin, jotta saatiin alkuperäisiä muistuttavat uudet ikkunat.

Mittavuudestaan huolimatta hankkeessa pysyttiin aikataulussa ja kokonaisbudjetissa, vaikkakin korjausrakentaminen on aina yllätyksiä täynnä ja haasteita on riittänyt.

”Taloyhtiön hallitus, isännöitsijä, projektinjohto, urakoitsijat ja me valvojat olemme kuitenkin puhaltaneet yhteen hiileen ja haasteet on pystytty ratkaisemaan onnistuneesti ja aikataulussa. Meillä on ollut erittäin osaava porukka, jossa hyvä henki on pysynyt yllä. Tästäkin syystä on ollut hienoa olla mukana näin pitkässä hankkeessa.” Kati Jääskeläinen sanoo.

Hyvä yhteishenki on onnistuneen projektin perusta.